Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.1.0 від 16.04.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Попередній огляд нових можливостей Joomla 3.0

24.08.2012, 02:33  |  Новини порталу  |  Денис Носов

Нещодавно вийшов реліз Joomla 3.0 Alpha-2 і ми хочемо ознайомити вас з його новинками, які будуть впроваджені і у наступних версіях. Але перш за все нагадуємо ще раз — не використовуйте цю версію на живих сайтах.

Нові можливості Joomla 3.0

Деякі нові можливості Joomla 3.0 можна пропустити, такі як новий процес встановлення і шаблон адміністративної частини.

Консолідоване встановлення

Менеджер встановлення Joomla 3.0

Процес встановлення був повністю переглянутий. Сам процес тепер займає всього три кроки.

Ви можете також відправити конфігурацію по електронній пошті і відправити пароль (виключено за замовчуванням через міркування безпеки).

Isis — новий шаблон адміністративної частини

Isis — шаблон адміністративної частини Joomla 3.0

Isis — це ім'я нового шаблону адміністративної частини, який бере свою назву з імен єгипетських божеств, також як Hathor і Khepri. Побудований на фреймворку нового покоління Bootstrap, Isis бере все найкраще з розмітки Bootstrap і звичайно ж є повністю чуйним. Isis також використовує jQuery UI для drag'n'drop, Icomoon іконки шрифтів для всіх своїх іконок і Chosen селект-бокси для всіх інпут-полів.

Protostar — новий шаблон сайту

Protostar — шаблон фронтальної частини Joomla 3.0

Реліз Joomla 3.0 поставляється разом з оновленою версією шаблону Beez, але ви можете включити і новий шаблон Protostar. Protostar продовжує космічні іменування шаблонів Сонячної системи і Чумацького шляху (Protostar — це зірка, яка знаходитися в постійному потоці руху і змінює свій розмір). Як і Isis, Protostar повністю побудований на Bootstrap. Якщо ви розробник і хочете протестувати своє розширення на Bootstrap стилях, то тестуйте на Protostar.

JUI — бібліотека Joomla User Interface

JUI — бібліотека Joomla User InterfaceУ Joomla 3 з'явилася нова бібліотека JUI, яка використовуються для нових можливостей. Усі необхідні інструменти тепер знаходяться в ядрі, і будуть постійно оновлюватися.

JUI включає:

  • Bootstrap
  • Розширений Bootstrap для Joomla
  • jQuery
  • jQuery UI
  • Icomoon, шрифтові іконки
  • Chosen js для селект-боксів

Міграція на jQuery

Реліз Joomla 3.0 поставлятиметься з одночасно включеними jQuery (у режимі noConflict) і Mootools.

jQuery вибрана для JUI, оскільки Bootstrap спроектований під jQuery, а ще jQuery UI використовується для drag'n'drop і різних інших речей. Мета — залишити в новій Joomla 3.0 тільки jQuery в якості обов'язкової бібліотеки, а Mootools підтримувати заради розробників розширень і зворотної сумісності.

Drag'n'drop, Select та Sort

Drag'n'drop, Select та Sort у Joomla 3.0

Адміністративна частина тепер використовує jQuery UI для drag'n'drop. Для перегляду, переконайтеся, що ви змінили сортування на «Сортування». Якщо ви розробник і хочете додати drag'n'drop сортування та інші нові можливості у ваш компонент, то прочитайте цю документацію. Команда JoomlaShine додала drag'n'drop, Michael Babker — Sort та Order селект-бокси.

Bootstrap JHtml в ядрі

Реліз Joomla 3.0 Alpha-2 містить нові Bootstrap підказки, вкладки і акордеони. Розробники зможуть або вибрати рідну Bootstrap розмітку або скористатися розширеними можливостями JHtml. Якщо ви раніше використовували JPane, то це не здасться вам незнайомим. Детальну документацію та розробку Bootstrap JHtml бібліотеки для нової Joomla 3.0 надав Dave Horsfall з HWD. Чекайте більше Bootstrap можливостей у майбутніх релізах.

Шрифтові іконки Icomoon

Шрифтові іконки Icomoon

145 векторних іконок були включені в JUI як стандарт використання у фронтальній та адміністративній частинах сайту. Краса шрифтових іконок полягає в тому, що вони нескінченно масштабуються (просто змініть розмір шрифту). Розробники впровадили іконки Icomoon в точності як Bootstrap іконки, маючи на увазі те, що ви можете використовувати <i class="icon-home"></i> також, як ви зробили б це в Bootstrap. Навіть краще, так як тепер немає необхідності використовувати Bootstrap клас icon-white, оскільки ці іконки автоматично підлаштовуються під колір шрифту! Тут ви можете переглянути всі іконки для Joomla 3.0.

Нові розширені опції модулю

Нові розширені опції модулюЩо нового в Joomla 3 Alpha-2 — опції модуля.

В розширених налаштуваннях модуля тепер можна змінювати:

  • Теги модулю для зміни div на section
  • Bootstrap Size для зміни Bootstrap span grid-класу
  • Тег заголовку для зміни h3 на h1, h2 і т.д. для SEO
  • Клас заголовку для додавання такого класу Bootstrap як page-header
  • Стиль модуля для зміни Joomla модуля на будь-який з встановлених шаблонів.

Bootstrap сітка розмітки

Один з головних переваг переходу на Bootstrap є чуйний веб-дизайн, який підтримує ширину всіх браузерів. Розробники наполегливо рекомендують всім розробникам розширень оновити свої шаблони на використання цих стилів, для того щоб вони автоматично підхопили чуйну підтримку. Розмітка фронтальної частини може мати багато варіантів, але шаблони адміністративної частини рекомендується розробляти, дотримуючись стандартної розмітки:

  • span2/span6/span4 — для панелі керування бічними панелями
  • span2/span10 — для списків / таблиць з лівої бічної панелі і підменю (подробиці тут)
  • span10/span2 — для режимів редагування з правої бічної панелі
  • span12 — для повної ширини.

Новий селектор вибору позиції модуля

Новий селектор вибору позиції модуля в Joomla 3.0Anderson Grüdtner Martins розробив більш простий селект-бокс для вибору позиції модуля замість модального вікна. Селект-бокс використовує Chosen js для пошуку в реальному часі, і Anderson переробив його так, що він дозволяє додати нову або свою позицію, у випадку якщо пошук не повернув результатів.

LESS CSS для шаблонів Joomla 3.0

Одним з найбільших змін в розробці шаблонів для нової Joomla 3.0 буде використання мощі LESS. Шаблони сайту та адміністративної частини тепер будуть включати директорію /less і файл template.less, який буде імпортувати всі Bootstrap і JUI less-файли з /media/jui/less. Розробники шаблонів тепер з легкістю зможуть вибрати який з LESS файлів імпортувати з JUI і який з них вони воліють включити для свого шаблону. Наприклад, для простої зміни всіх кольорів теми, використовуйте свій variables.less замість стандартного Bootstrap. Таким же чином ви можете змінити іконки в icomoon.less. Для прикладів загляньте в /templates/protostar/less та /administrator/templates/isis/less.

Краса даного підходу в тому, що всі CSS-файли для вашого сайту і всіх компонентів будуть знаходитися в одному скомпільованому template.css файлі! Всі без перевизначення та дублювання СSS як це було раніше в Joomla. Звичайно, якщо ви хочете, то ви можете використовувати CSS у вашому шаблоні і імпортувати JUI/Bootstrap CSS з /media/jui/css.

Bootstrap групи кнопок для полів радіо-перемикачів

Bootstrap групи кнопок для полів радіо-перемикачів в Joomla 3.0

Зверніть увагу, що radio-перемикачі в релізі Joomla 3.0 Alpha-2 тепер мають згруповані перемикачі. Розробники розширень можуть просто додати class="btn-group" в <field> параметри xml-файл форми їх компонента, і radio-перемикачі перетворяться на групи кнопок в адміністративній частині.

Нові можливості Joomla 3.0 в розробці

Розробники будуть продовжувати додавання та оновлення можливостей в Joomla 3.0 до Beta релізу, після якого вони будуть заморожені.

Ось деякі з них.

Нова прив'язка модулів до пунктів меню

Нова прив'язка модулів до пунктів меню в Joomla 3.0Pedro Gonçalves (iMaQma) і Peter van Westen (NoNumber) співпрацюють у розробці всього нового UI по прив'язці модулів до пунктів меню. Це один з найскладніших UI в адміністративній частиніці Joomla, і розробники постійно випускають оновлення для підтримки всіх вкладених меню, пунктів меню та потенційної кількості пунктів меню. Новий UI звичайно ж буде використовувати Bootstrap і jQuery, тут знаходиться попередній варіант.

Менеджер меню адміністратора

Jeremy Wilken і Daniel Dimitrov імпортують усі повномасштабні меню адміністратора з SquareOne в Joomla 3.0 для надання повного контролю над меню адміністратора.

Покращення Bootstrap модуля меню

Philip Locke і René Kreijveld люб'язно нададуть їх Joostrap меню модуль для того, щоб дефолтний Joomla mod_menu міг краще підтримувати всі можливості Bootstrap меню/навігації.

Bootstrap 2.1 і jQuery 1.8

JUI буде постійно покращуватися і оновлюватися відповідно до плану, для надання всього самого останнього і кращого для розробників розширень. Нещодавно вийшли jQuery 1.8 і Bootstrap 2.1, так що їх оновлення можна очікувати у наступному релізі.

Більше можливостей jQuery

Надлі буде продовжуватися портування можливостей з Mootools в jQuery для того, щоб не потрібно було завантажувати дві бібліотеки. Такі речі як color picker і data picker швидше за все будуть переміщені в jQuery UI в наступному релізі.

Більше підтримки RTL

Chalak Kareem вніс величезний внесок у підтримку RTL для Bootstrap і JUI. Він продовжить покращувати RTL в Joomla 3.0 і допоможе додати RTL в Chosen js.

Покращення доступності

Andrea Tarr нещодавно взяла участь у зустрічі з доступності Bootstrap і буде продовжувати надавати покращення доступності для нової Joomla 3.0.

Відгуки та співпраця

Як звичайно, ви можете брати участь додаючи відгуки на JUX форум. Використовуйте ці ж варіанти контактів, якщо ви зацікавлені у внесенні вкладу в код Joomla 3.0. Зовсім скоро ми напишемо більш детальну документацію. Використання та відгуки розробників можуть змінити курс нової Joomla 3.0, так що сідайте за кодування!

Читайте також