Joomla! Україна

Дізнавайся про останні події української та світової спільноти
  • Версія Joomla! 5.0.3 від 20.02.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Версії Joomla та оновлення

02.04.2012, 02:07  |  Новини порталу  |  Денис Носов

У версії Joomla 2.5.4 з'явиться новий функціонал Менеджеру оновлень у якому адміністратори сайту зможуть керувати оновленням поточних релізів Joomla та робити плавне оновлення з версії до версії або відразу оновитися до, так званої короткострокової або довгострокової версії Joomla.

Згадаємо, що Joomla 1.5 була довгостроковою версією, а от Joomla 1.6/1.7 — короткостроковими версіями перед наступною довгостроковою версією Joomla 2.5.

Такий підхід має великі переваги, оскільки довгострокові версії мають 18 місячний термін життя, а короткострокові — 6 місячний термін. Так, наприклад Марк Декстер з певною часткою впевненості гарантує вихід короткострокової версії Joomla 3.0 вже у вересні 2012 року, але який функціонал буде присутнім у наступній довгостроковій версії він ще не знає.

На цьому тлі, давайте подивимося на особливості поточного циклу випуску Joomla. У 2009 року на нараді розробників Joomla було прийнято випускати нову версію Joomla кожні шість місяців.

Чому такі часті релізи?

Одним з важливих моментів є мотивація розробників. Добровольці, які вносять новий код в проект прагнуть, щоб до їх коду або функції звикнули. Якщо час між релізами занадто великий розробник втрачає цю мотивацію. Чим менший час між релізами, тим простіше йти в ногу з версіями програмного забезпечення, наприклад, PHP, MySQL, редактор TinyMCE, тощо. Всі ці програми знаходяться в стадії постійного розвитку і змін, тому розробники Joomla намагаються використовувати найновіше програмне забезпечення.

Щоб зробити просте оновлення між релізами розробники, починаючи з версії 1.6, додали Менеджер оновлень, який допомагає безболісно оновитися з однієї версії на іншу, а також оновлювати сторонні розширення.

Починаючи з версії Joomla 2.5.4 у Менеджері оновлень буде можливість залишатися на довгостроковій версії Joomla або оновлюватися із довгострокової на короткострокову версію. Наприклад, у вересні 2012 року вийде короткострокова версія 3.0, у березні 2013 — версія 3.1, а у вересні 2013 року довгострокова версія 3.5. Якщо ви хочете стабільності і ваш сайт може використовувати набір функцій Joomla 2.5, то після виходу наступного довгострокового релізу 3.5 ви зможете оновитися без проблем в один клік через Менеджер оновлень. Для цього вам необхідно налаштувати свій Менеджер оновлень, новий функціонал, як ми вже писали вище з'явиться у версії 2.5.4. Якщо ж ви бажаєте використовувати новий функціонал, який з'являтиметься у короткострокових версіях, то вам достатньо налаштувати Менеджер оновлень на можливість оновлювати сайт із довгострокової до короткострокової версії.

Вибір залишається за вами. Єдина умова полягає в наступному: якщо ви оновлюєтесь між довгостроковими та короткостроковими версіями (скажімо з 2.5 до 3.0 або 3.1), ви повинні розуміти, що вони мають короткий термін життя, і що ви в змозі будете контролювати оновлення кожні шість місяців, поки не дійдете до наступної довгострокової версії (наприклад, 3.5). У цей момент ви можете вирішити, чи залишатися на тому ж шляху оновлень і піти далі на 4.0, 4.1, 4.5 або все ж перейти на шлях оновлень між довгостроковими версіями і чекати версії 3.5, 4.5 і т.д..

Читайте також