Joomla! Україна

Блоги — цікаві статті та записи про Joomla, програмування, верстку та інше.
  • Версія Joomla! 5.1.0 від 16.04.2024
  • 60 записи в блогах
  • 791 новини та статті
     

Joomla та пошукова оптимізація

04.01.2012, 08:45  |  Прочитано: 14645 раз  |  SEO  |  Автор: Денис Носов Друк | E-mail

(0 голоси)

Кожен власник сайту хоче, щоб його веб-ресурс опинявся на перших сторінках результатів таких пошукових систем як Google і пошукових систем таких соціальних мереж як Facebook. На жаль, всі сайти на першій сторінці не поміщаються. До того ж репутація пошукових систем постраждала б, якщо для потрапляння на перші сторінки достатньо було тільки пошукової оптимізації.

Завдяки можливості покращувати пошуковий рейтинг сайтів виникла ціла галузь консультування.

Пошукова оптимізація (SEO) процес поліпшення «видимості» сайту або сторінки пошуковими системами допомогою «природних» або неоплачуваних («органічних» або «алгоритмічних») пошукових результатів.

— Wikipedia

Є два способи пошукової оптимізації:

  • Перший — «допомагати» пошуковим системам, дотримуючись стандартів HTML і не вводячи їх [системи] в оману.
  • Другий спосіб — будь-яка інша альтернатива. У цій статті ми розповімо саме про перший спосіб пошукової оптимізації.

Індексація

Пошукові системи використовують так званих роботів. Відкривши головну сторінку Вашого сайту, вони додають в пошуковий індекс всі сторінки, посилання на які там знаходять. Не забувайте про те, що пошукові роботи не «бачать» сторінок. Вони не люди, вони не користуються браузером, вони вивчають HTML-код. Іноді кількість посилань настільки велике, що роботу важко обійти всі сторінки, на які посилається головна. Часто таке відбувається у випадку переліків статей з можливістю їх відбору за тими чи іншими параметрами, а також у разі розбиття статей та перелік на сторінки (пагінації). Сполучень параметрів може бути нескінченно багато і лише деякі дозволяють відібрати унікальний зміст.

Пошукові системи «зацікавлені» в інформації про Ваш сайт, тому що вона також «полегшує їм життя». Скористайтеся «Інструментами для веб-майстрів Google» або «Засобами для веб-майстрів Bing».

Допоможіть роботу

Робот добрався до Вашого сайту. Пам'ятаємо, що читати він не вміє, бачити не може. Йому треба допомогти. Для цього існує безліч різних методів!

  • Роботи шукають ключові слова (слова, які представляють інтерес для користувачів пошукових систем). Пам'ятайте про це, коли створюєте вміст сайту. Іноді для поліпшення ранжування відповідальні за контент публікують матеріали про останні події у Всесвітній павутині. Не зводьте нанівець користь від Вашого вмісту, надмірно використовуючи ключові слова або вдаючись до таких методик як списки на сторінки сайту «невидимих» ключових слів, тобто набраних шрифтом, колір якого збігається з кольором фону. Роботи не дурні. Допомога, однак, їм потрібна;
  • Роботи також вивчають ключові слова в мета-тегах. Ключові слова слід виводити і там. Joomla! дозволяє «прив'язувати» ключові слова та інші мета-теги майже до всіх редагованих типів змісту;
  • Одна з головних ідей розмітки HTML — можливість зв'язування текстів посиланнями. Пам'ятайте про цю ідею і користуйтеся посиланнями для зв'язування змісту в рамках Вашого сайту;
  • Посилання на Ваш ресурс можуть бути розміщені і на інших сайтах (зворотні посилання). Чим більше сайтів посилаються на Ваш, тим краще. Посилання на головну сторінку «важливіше», ніж посилання на інші його сторінки (глибинні посилання). Уникайте платних посилань і посилань з коментарів, опублікованих на сайтах з повністю іншою тематикою;
  • Нормалізація URL-адрес дозволяє не «збивати з пантелику роботів»;
  • Налаштування ряду засобів пошукової оптимізації, пропонованих Joomla!, можна зробити за допомогою панелі «Пошукова оптимізація (SEO)». Також, під полями заголовків на сторінках редагування статей є поля «Псевдонім» для вставки в посилання на статті потрібного Вам тексту..

Цей список можна продовжувати нескінченно. Є два важливих з технічної точки зору методу — це робота з мета-тегами і URL-адресами. Joomla! дозволяє ефективно користуватися обома.

На завершення, в Joomla є менеджер перенаправлення URL, який дозволяє запобігти видачу сервером попереджень про помилку «404».

Переклад та адаптація на основі «Joomla! 1.7 - Beginner's Guide».

Написати коментар